Székely Mikó Kollégium

Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny - 2024-01-18


Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny

– 2023/2024-es tanév, országos (erdélyi) döntő –

Beszámoló

A magyarországi Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) által közösen szervezett Nemes Tihamér Informatikai Tanulmányi Verseny országos (erdélyi) döntőjét 2024. január 13-án szerveztük meg két versenyközpontban: Marosvásárhelyen, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen és Szatmárnémetiben, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban.

A verseny reggelén Dr. Kovács Lehel-István, a verseny Erdélyi Regionális Bizottságának ügyvezető elnöke és Dr. Szabó Zoltán Maros megyei informatika Szakos tanfelügyelő az intézmény aulájában köszöntötték az erdélyi városok nagyobb iskoláiból érkezett versenyzőket és kísérő tanáraikat, ismertették a programot és sok sikert kívántak a diákoknak.

Összesen 47 diák – Erdély 13 iskolájának legjobb informatikusai – mérték össze tudásukat. A verseny három korcsoportban zajlott, az V-VIII. osztályból 2 diák (1.korcsoport), a IX-X. osztályból 29 diák (2. korcsoport), illetve a XI-XII. osztályból 16 diák (3.korcsoport) versenyzett számítógépes programozásból.

Az eredmények az alábbiak:

Első korcsoport (V-VIII. osztály):

2 tanuló indult az erdélyi döntőn, mindkettő a Kölcsey Ferenc Főgimnázium (Szatmárnémeti) tanulója.

Az eredmények a következőképpen alakultak:

I. díj Lőkös Ákos Bence (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, VII osztály, felkészítő tanára Demeter Csaba-Attila)

II. díj Nagy Tamás (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, VIII osztály, felkészítő tanára Demeter Csaba-Attila)

Második korcsoport (X-XI. osztály):

29 versenyző indult az erdélyi döntőn, 5 a Tamási Áron Gimnázium (Székelyudvarhely), 4 a Márton Áron Főgimnázium (Csíkszereda), 4 Székely Mikó Kollégium (Sepsiszentgyörgy), 3 a Kölcsey Ferenc Főgimnázium (Szatmárnémeti), 3 a Bolyai Farkas Elméleti Líceum (Marosvásárhely), 3 a Báthory István Elméleti Líceum (Kolozsvár), 2 a Bartók Béla Elméleti Líceum (Temesvár), 2 az Apáczai Csere János Elméleti Líceum (Kolozsvár), 1 a Salamon Ernő Elméleti Líceum (Gyergyószentmiklós), 1 a Németh László Elméleti Líceum (Nagybánya) és 1 az Ady Endre Elméleti Líceum (Nagyvárad) tanulója.

Az eredmények a következőképpen alakultak:

I. díj Csomós Dávid (Márton Áron Főgimnázium, IX. osztály, felkészítő tanára Csonta Ildikó)

II. díj Tordai Krisztián (Tamási Áron Gimnázium, X. osztály, felkészítő tanárai Bartus Emőke, Szélyes Emőke)

III. díj Jánó Ákos (Székely Mikó Kollégium, X. osztály, felkészítő tanára Gáll Annamária) dicséret Finta Zsombor (Ady Endre Elméleti Líceum, IX. osztály, felkészítő tanára Kotró László) dicséret Ráduly Roland Márk (Székely Mikó Kollégium, X. osztály, felkészítő tanára Gáll Annamária)

dicséret Tatár Bence (Székely Mikó Kollégium, X. osztály, felkészítő tanára Gáll Annamária)

Harmadik korcsoport (XI-XII. osztály):

A 16 versenyzőből 4 a Kölcsey Ferenc Főgimnázium (Szatmárnémeti), 3 a Bolyai Farkas Elméleti Líceum (Marosvásárhely), 3 a Márton Áron Főgimnázium (Csíkszereda), 2 a Tamási Áron Gimnázium (Székelyudvarhely), 2 a Báthory István Elméleti Líceum (Kolozsvár), 1 a Silvania Főgimnázium (Zilah), 1 a Csiki Gergely Elméleti Líceum (Arad) tanulója.

Az eredmények a következőképpen alakultak:

I. díj Tallian Franciska (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, XI. osztály, felkészítő tanára Demeter Csaba-Attila)

II. díj Barkoczi Zsófia (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, XII. osztály, felkészítő tanára Demeter Csaba-Attila)

III. díj Marton Tamás-Attila (Bolyai Farkas Elméleti Líceum, XII. osztály, felkészítő tanára Ignát Judith-Anna)

dicséret Benedek Márton (Márton Áron Főgimnázium, XII. osztály, felkészítő tanára Csomós Róbert)

dicséret Szilágyi Szilárd (Bolyai Farkas Elméleti Líceum, XI. osztály, felkészítő tanára Jakab Irma-Tünde)

EMT dicséret Durugy Attila (Báthory István Elméleti Líceum, XII. osztály, felkészítő tanára Kiss Réka-Hajnal)

Gratulálunk minden versenyzőnek és felkészítő tanárnak. A kollégáknak ezúton is köszönjük a verseny felügyeletében nyújtott segítséget.

A továbbjutó diákoknak sok sikert kívánunk a nemzetközi döntőre való felkészüléshez, amely keretében az erdélyi diákok Marosvásárhelyen, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen megszervezett versenyközpontban mérik össze tudásukat 2024. február 24-én, szombaton.

Ezúton is köszönjük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karának és a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumnak, hogy helyet adtak a verseny országos (erdélyi) döntőjének, és azon munkatársainak, akik hozzájárultak a verseny sikeres lebonyolításához.

 

Fülöp Beáta

Elekes Andrea