Székely Mikó Kollégium

Kilencedikes leszek

 

Üdvözlünk, kedves középiskolát választó diák!

A Székely Mikó Kollégium Sepsiszentgyörgy legnagyobb hagyományokkal rendelkező magyar tannyelvű középiskolája. Iskolánkban széles körű általános műveltségre tehetsz szert, és kiváló tanárok irányítása alatt bontakoztathatod ki képességeidet.

Ha a 2024–2025. tanévben középiskolai tanulmányaidat a Székely Mikó Kollégiumban – egy nyitott, barátságos, befogadó közösségben – szeretnéd folytatni, ezt kínáljuk számodra:

A. MATEMATIKA–INFORMATIKA osztály

                              kétnyelvű (magyar–angol) csoport

                              intenzív informatika csoport

Ez az osztálytípus magas szintű elméleti tudást biztosít a reál tantárgyakból.

A kétnyelvű (magyar–angol) csoportba való bejutáshoz kizáró jellegű angol nyelvvizsga szükséges. Az angol nyelvet emelt óraszámban fogod itt tanulni, mi több, lehetőséged lesz Anglia és az Amerikai Egyesült Államok földrajzát, történelmét, kultúráját angol nyelven megismerni.

XII. osztály végén angol nyelvi kompetenciavizsgát és számítástechnikai szakvizsgát is tehetsz (felhasználói szint).

A kétnyelvű (magyar-angol) csoport kerettanterve megtekinthető itt.

 

Az intenzív informatika csoportban a törzsanyagnak megfelelő reál és humán tantárgyak mellett emelt óraszámban történik az informatika oktatása. XII. osztály végén diákjaink számítástechnikai szakvizsgára állhatnak (segédprogramozói szint).

Az intenzív informatika csoport kerettanterve megtekinthető itt.

 

B. TERMÉSZETTUDOMÁNY  osztály

kétnyelvű (magyar–angol) csoport

intenzív angol csoport

Ha vonzalmat érzel az egészségügyi pálya iránt, ha elszánt környezetvédő vagy, ha izgalmasak számodra a kémiai–biológiai kutatások, akkor itt a helyed. A természettudományi osztály tantárgystruktúrája rokon a matematika–informatikáéval. Emelt óraszámban tanulhatsz itt matematikát, fizikát, kémiát, biológiát.

A szaktantárgyak oktatása jól szervezett laboratóriumi gyakorlatokkal egészül ki, ezáltal részletesebb bepillantást nyerhetsz a természettudományok világába.

A B osztály kerettanterve megtekinthető itt.

A kétnyelvű (magyar–angol) csoportba való bejutáshoz szintén kizáró jellegű angol nyelvvizsga szükséges. Az angol nyelvet és irodalmat emelt óraszámban fogod itt tanulni, mi több, lehetőséged lesz Anglia és az Amerikai Egyesült Államok földrajzát, történelmét, kultúráját angol nyelven megismerni. A XII. osztály végén angol nyelvi kompetenciavizsgát tehetsz.

A kétnyelvű (magyar-angol) csoport kerettanterve megtekinthető itt.

C. TÁRSADALOMTUDOMÁNY OSZTÁLY – intenzív angol

Ha élénken foglalkoztat téged az, ami a társadalomban, különböző országokban, kultúrákban, történelmi korokban, emberi jogokban, a politikában,  a tömegkommunikációban történik vagy történt, ebben az osztályban lehetőséged van az ezzel kapcsolatos elképzeléseid, képességeid kibontakoztatására. Itt emelt óraszámban fogsz tanulni olyan tantárgyakat, mint a történelem, a közgazdaságtan, a földrajz, a pszichológia, a szociológia stb.

Az angol nyelv oktatása heti 4 órában történik, a második idegen nyelv a német (IX. és X. osztályban heti 2 óra, XI. és XII. osztályban heti 4 óra).

A C osztály kerettanterve megtekinthető itt.

D. FILOLÓGIA OSZTÁLY – kétnyelvű (magyar–német), 2 csoport

Ha a nyelvek érdekelnek, és szívesen foglalkozol irodalomtörténettel, itt a helyed. A német nyelvet emelt óraszámban fogod tanulni, mi több, lehetőséged lesz Németország, Ausztria és Svájc földrajzát, történelmét, kultúráját német nyelven megismerni. A bejutáshoz nem szükséges német nyelvvizsga, a német nyelvet az alapoktól kezded. XII. osztály végén német nyelvi kompetenciavizsgát tehetsz.

Az angol nyelv oktatása IX. és X. osztályban heti 2 órában, XI. és XII. osztályban heti 3 órában történik.

A D osztály kerettanterve megtekinthető itt.

Amit még tudnod kell:

A Székely Mikó Kollégium

  • Cambridge nyelvvizsgaközpont - XII. osztály végén felkészülésed alapján felső középfokú (FCE azaz B2 szintű) vagy haladó (CAE, azaz C1 szintű) angol nyelvvizsgát tehetsz.
  • DSD-iskola, ezáltal lehetőséged nyílik középfokú (DSD I, azaz B1) vagy felső középfokú (DSD II, azaz B2 szintű) ingyenes német nyelvvizsgát tenni.

 

Szeretettel várunk iskolánkba!

 

8. osztályos vizsga: 6155/ 31.08.2023. sz. miniszteri rendelet (tartalmazza a vizsgaidőpontokat)

Fontos időpontok.

Felvételi 9. osztályba: 6154/ 31.08.2023. sz. miniszteri rendelet 

 2023.április 06.
További információk