Székely Mikó Kollégium

Nukleáris medicina diákszemmel - 2024-03-21


Iskolám, a Székely Mikó Kollégium, szervezése által lehetőségem volt Dr. Galuska László professzor úr előadását meghallgatni Hevesy György kémiai Nobel díjáról és a nukleáris medicináról. Az igazat megvallva, kissé bizonytalan voltam az előadás kezdetekor, mivel nem nevezném magamat jártasnak ezekben a témákban. Ám később minden kételyem megszűnt, hiszen a professzor úr rendkívül érthetően és élvezhetően mesélt, illetve különleges példákat is mutatott különböző páciensekről. Tetszett, hogy a prezentációjával is arra törekedett, hogy minél közelebb hozza a témát, és felkeltse a diákok érdeklődését ez iránt. Számos “előtte-utána” fényképet csatolt páciensekről, valamint orvosi műszerekről. Előadásából rengeteg, számomra új érdekességet tudtam meg, mint például egyes gyógyszerek mellékhatásait, hogy miért lehetnek folyamatosan hidegek a kezeim, és hogy mennyire összetett módon zajlanak bizonyos orvosi vizsgálatok.

Török Anna, XI.

 

Az előadás elején az előadó rendkívül magas szintű tudása azonnal megmutatkozott. Előfordult, hogy nem minden szakszó volt ismert számomra, de konkrét példái és prezentációjának ábrái elősegítették a megértést. Az előadás alaposan kitért Hevesi György Nobel-díjának történetére és az orvostudományhoz való kapcsolódására, majd részletesen bemutatta a nukleáris medicina fejlődését és jelentőségét. Továbbá, a fejlődést segítő felfedezések listáját is szemléltette kronológiai sorrendben. Miután kitért pár műszerre, amelyek ennek a folyamatnak a részei, konkrét eseteket mutatott be, ahol a műszerek segítségével azonosítani tudtak különböző betegségeket. Sok érdekességet is megosztott, mint például, hogy volt egy páciens, akinek pattanásai eltűntek, miután beszedte, amit orvosa felírt neki, de az egyik mellékhatása az volt, hogy megállt a növekedése az illetőnek. Emellett nagyon részletesen lebontott egy-egy témakört, mint például a cigaretta káros hatását, és megmagyarázta a szervezetben végbemenő mérgező folyamatát. A prezentáció magas színvonalú volt, az ábrák, diagramok funkcionális tudást nyújtottak, és még szemléletesebbé tették az előadottakat. Mind a tartalom, mind a prezentáció tekintetében egy jól strukturált, informatív, érdekfeszítő bemutató volt.

Bokor Dorka, XI.

 

Az iskola lehetőséget nyújtott mélyebb betekintést nyerni Hevesy György kémiai Nobel-díjáról és a nukleáris medicináról. Az előadást Dr. Galuska László professzor úr tartotta, aki részletesen bemutatta a nukleáris medicina történetét, jelentőségét és alkalmazását az orvostudományban. Az előadás folyamán néhol találkoztam számomra ismeretlen szavakkal, kifejezésekkel, viszont a professzor úr kellő segítséget adott az összkép kialakításához. Megismerhettem a nukleáris medicina fejlődésében jelentős mérföldköveket kronológiai sorrendben. Továbbá különböző példák által mélyebb betekintést nyerhettem a nukleáris medicina gyakorlati hasznáról, láthattam egyes gyógyszerek mellékhatását és annak kiszűrését, orvosolását. Emellett szó esett a fiatalok egészégére káros szenvedélyekről is. Megtudhattuk miért is olyan káros a cigaretta és hogy milyen végkimenetele lehet a folyamatos fogyasztásának.

Ureczki Tímea, XI.

 

Szerintem nagyon érdekes volt az előadás, mert megtudhattuk hogyan működnek az egyes orvosi műszerek. A prezentáció nagyon jó volt, rengeteg képpel, amelyekkel könnyebben meg lehetett érteni a témát. Nagyon élveztem a példának felhozott orvosi eseteket, például egy kisfiú tüdőjéről készült képeket. Az előadás segítségével megértettem, hogy a nukleáris medicina mekkora innováció az orvostudományban.

Szente Tímea Eszter, XI.

 

Hogyan lesz a kémiai Nobel-díjból orvostudomány?

 

A napokban lehetőségünk volt részt venni prof. dr. Galuska László tudományos előadásán. Az előadás keretein belül, a professzor úr számos témát körüljárt, Hevesy György Nobel-díjától egészen a nukleáris medicináig.

A Székely Mikó Kollégium természettudomány osztályába járó diákokként, számunkra a legjelentősebb témakörnek mégis az orvostudomány bizonyult.

Magyarázatában, külön hangsúlyt fektetett a pajzsmirigyre és annak különböző működési zavaraira, valamint más mirigyek működése is megemlítésre került. Például, érdeklődve hallgattuk, ahogyan egy személyes kutatást is elmesélt a professzor, amyelyben kimutatta, hogy egy pattanás elleni gyógyszer nagyban befolyásolja a fiatalok növekedését. Ebben az adenohipofízis által termelt STH nevű növekedési hormon játszik szerepet. Miután az illető abbahagyta a gyógyszer fogyasztását, a hormontermelés újra szabályozódott.

Továbbá, sor került különböző nukleáris medicinában használt gépek ismertetésére is. Bemutatta, hogy ezek hogyan változtak, fejlődtek az évek során. Láthattuk különböző vizsgálatok eredményeit. Egy ilyen példa egy kisfiú esete, akiről a tüdőképek által kiderült, hogy egyik tüdője nem működik rendesen. Ez okozta számára tornaórai nehézségeket. Egy másik említett eset egy olyan páciens, aki az orvoshoz állandóan hideg keze miatt fordult. Az egyik kép tükrözte a keringés hiányát az illető egyik kezének ujjaiban.

Felmerült a cigarettázás témája is. Kutatások kimutatták, hogy a cigarettázás során a személy vérébe több szén-monoxid kerül, ezáltal ereiben megnő a véráram. Ez azonban nem növeli a sportolói teljesítményt.

Mindent összevetve, prof. dr. Galuska László egy nagyon érdekes témáról tartott előadást, amely sokunk figyelmét felkeltette. Véleményünk szerint, az előadás a tudásunkat számos témakörben kibővítette.

 

Szabó Alexia, Rendi Melinda (XII. B)

 

Elekes Andrea