Székely Mikó Kollégium

PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ ÉS FELHÍVÁS AZ ERASMUS+ (KA120-SCH), KULTURÁLIS KISEB

PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ ÉS FELHÍVÁS AZ ERASMUS+ (KA120-SCH), KULTURÁLIS KISEBBSÉGEK, IDENTITÁS ÉS NYÍLT ADAT, KÖRNYEZETVÉDELEM PROJEKTBEN VALÓ RÉSZTÉVÉTELRE (2022-24)

HOGYAN pályázhatsz?

Készíts magyar nyelvű prezentációt, amely tartalmazza a magyar nyelvű szöveg 5-6 mondatos, angol nyelvű kivonatát is. (Terjedelem: 5-6 oldal, Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, a bemutató ideje: maximum 5 perc.)

A prezentáció elkészítéséhez nézz utána az iskolai, illetve a megyei könyvtárban az alábbi kulcsszavaknak és témáknak:

 Kulcsszavak: 1. környezetvédelem, 2. természetvédelem, 3. természeti értékek, 4. NATURA 2000, 5. bioindikátor szervezet, 6. jelölő faj, 7. Ramsari egyezmény,  

TÉMÁK: Természetvédelmi területek: 1. Vargyas-szoros, 2. Szent Anna-tó és Mohos tőzegláp, 3. Csókás-Veczer dombság, 4. Rétyi Nyír, 5. Torjai Büdös-barlang, 6. Veresvíz tőzegláp.

A prezentációnak tartalmaznia kell a kulcsszavakat (rövid magyarázat, meghatározás) és a területek közül háromnak a rövid bemutatását, az elnevezés eredetére, illetve magyarázatára való rövid utalással és a felhasznált források pontos megjelölésével.

A prezentációdat mutasd be október 15-én pénteken 10.00 órától az iskolában a magyar nyelv és irodalom szakteremben a pályázatokat elbíráló bizottság előtt.

 

MIKOR?

  • 2023. március 3–17., a projektben résztvevő iskolák fogadása a Székely Mikó Kollégiumban: 22 diák (a 2022–23-as tanévben 7. és 8. osztályos tanulók) és 6 tanár.
  • 2023. május 22–26., finnországi kiutazás, Lemibe (LEMIN KOULUKESKUS),

8 diák (a 2022–23-as tanévben 8. osztályos tanulók) és 2 tanár.

  •  2023. november 6–11., kiutazás az olaszországi Leccébe (Istituto Tecnico ";G. Deledda”),

7 diák (a 2022–23-as tanévben 7. osztályos tanulók) és 2 tanár.

  • 2024. március 8–22., kiutazás Baszkföldre (IES LAUAIZETA IKASTOLA BHI, San Sebastian, Spanyolország), 7 diák (a 2022–23-as tanévben 7. osztályos tanulók) és 2 tanár.

 

MIÉRT?

Vegyél részt egy nemzetközi projektben: finn alapnyelven és svéd (Finnország), baszk (Spanyolország) kisebbségi nyelveken, valamint olaszul és griko (Dél-Olaszország) nyelvjárást beszélő közösségben oktató iskolákkal közös projektmunkában és a csapatépítésben!

Fejleszd ömagad, és tudatosítsd hovatartozásodat a világban!

Fejleszd az anyanyelvi, az idegen nyelvi, a kulturális és a természettudományi, valamint a digitális képességeidet és készségeidet!

Vegyél részt az európai uniós nyílt adatbázis (OpenData) alakításában!

Állj mellénk, és legyél az iskolánkat képviselő csapat tagja!

 

 

Egy diák egyetlen egy kiutazáson vehet részt. Életkor: az első évben 14-15 év, a második évben 14-16 év. A projektben részt vevő minden diák családjának vendégül kell látnia 2023 márciusában a hozzánk érkező három iskola diákjait. Májusban és a következő tanévben benneteket fogadnak a helyi iskola diákjai, családjai.

A válogatáson való részvétel előzetes feltétele: rövid (magyar és angol nyelvű) motivációs levél benyújtása, amely tartalmazza a részvételi szándékot ebben az Erasmus+ projektben (a diák írja, és a szülő is aláírja).

A sikeres pályázati eredmény után:

  • kötelezettségvállalás (szerződés aláírásával), amelyben a diák és  a szülő vállalja, hogy a diák kiválasztása esetén eleget tesz az adott ország aktuális járványügyi követelményeinek (EU-s igazolvány), valamint azt, hogy  a diák végig aktívan részt vesz a projektben, beleértve azt is, hogy a kiutazás mellett részt vállal a finn, olasz-griko és a baszk iskola küldöttségének a fogadásában és a projekt beszámolójának a megírásában (a projekt tervezett lezárására 2024-ben kerül sor).

 - a kiutazás összköltsége 20%-ának előzetes kifizetése (a projekt lezárása után az előleget visszatérítjük, várhatóan 2024 második felében)

 EREDMÉNYHIRDETÉS: OKTÓBER 20.

A pályázatokat elbíráló bizottságot az iskola vezetősége nevezi ki.

A pályázatok elbírálása az alábbi pontozási rendszer alapján történik:

 

Ssz.

Követelmény

Pontszám

Megvalósíthatóság

1.

A prezentáció bemutatása a megadott kritériumok alapján

     30  

 Prezentáció: kulcsszavak meghatározása és magyarázata: 14 pont, három témán belül: 9 pont, a kiválasztott természetvédelmi területek elnevezéseinek eredete, illetve magyarázata: 6 pont, forrásutalások pontossága: 1 pont

     30

Angol nyelvű kivonat, összefoglalás. Téma: 10 pont, kivonat, összefoglalás: 10 pont, nyelvhelyesség-helyesírás: 5 pont, terjedelem: 5 pont)

2.

A programban való részvétel megindoklása

     30

Motivációs levél magyarul és angolul

3.

Példás magaviselet, aktív részvétel az iskola vagy az osztály közösségi életében

      10

Ajánlólevél az osztályvezető tanártól

 

Összesen:

       100

 

Jánó Enikő

 


2022.október 03.


További információk