Székely Mikó Kollégium

Az időtlen játék (kissé felturbózva) - LEGO

A Tudós-klub újabb projekttel büszkélkedhet, hisz beneveztünk a romániai országos robot-olimpiára (WRO Romania 2013), amelyre egy, a LEGO által gyártott Mindstorms NXT rendszert felhasználva, önműködő robotot kell építenünk.

 

Mi minden rejlik ebben az okos kis ";;kütyüben";;

 

 

Kihívás

A verseny, a tényleges megmérettetés során robotunk feladata, hogy bejárja - vagy a épp körbejárja - a Komodo-szigetet és összegyűjtse a Komodói varánusz tojásokat, amelyeket piros labdák jelképeznek. Bár a tojások helye milliméterre pontosan ismert, nehezítésnek számít, hogy a szigeten nem csupán a varánuszok raknak tojásokat (kék labdák). És a mi Lego robotunknak ezekhez, a más állatok által rakott, tojásokhoz hozzá sem szabad érnie.

 

Mit is kell mi megvalósítsunk?

 
 • mindenek előtt, hogy tesztelni tudjunk, a megadott tervrajz alapján meg kell építenünk a Komodo-szigetet is;

   

   

 • olyan alváz megépítése, amely eléggé stabil ahhoz, hogy ";;elbírja";; a robotkart, és a labdák begyűjtése közben se billenjen ki az egyensúlyból és amely a 25x25x25 cm-es méretkorlátba is beleilleszkedik;

 • ezen az alvázon a labdák tárolására alkalmas (max. 4 labda) ";;kosár";; kialakítása; 
 • olyan robotkar, amely érzékeli a labdák színét, és a piros labdákat beüti a roboton kialakított tárolóegységbe (vigyáznunk kell, hogy a kék labdákot egyáltalán ne érintse);

 • programot kell írnunk, amely autonóm módon vezérli a teljes rendszert, beleértve a tojásfelismerő, begyűjtő és magát a robotot mozgató két kis motort is (szerk. megj.: ez meglehetősen sok fejtörést okozott, hiszen a versenyszabályzat kikötései miatt kizárólag a Lego fejlesztői környezetét használhattuk, amely tulajdonképpen egy moduláris programozási nyelv. A témában jártasabbaknak: egy egyszerű, szám típusú változó növeléséhez is 3 modulra volt szükségünk. Viszont bizonyos részeknél azért, ha már összebarátkoztunk vele, nagyban megkönnyíti a dolgunkat.);
 • a koncepció véglegesítése és megépítése utána az egész, szegény kis robotunkat szét kell szednünk, apró darabjaira, és úgy utaznunk vele a versenyre, majd ott 2 óra alatt a semmiből kiindulva kell újra összeraknunk a teljes szerkezetet (ez persze külön gyakorlást igényel)

  Na ebből vajon, hogy lesz robot?!

Persze a sok munka mellett ebben a projektben nagyon sok kacagás és szórakozás is rejlik, hisz mi más sülhetne ki a NAGY GYEREK + LEGO párosításból.

 

Az érdeklődök a következő linken a munkafolyamatról találnak képeket: https://drive.google.com/folderview?id=0B1ijXlL0bx3zSGJOcEE2OVJxVms&usp=sharing .

 

További hasznos, érdekes linkek:

 1. a nemzetközi verseny hivatalos oldala - http://wro2013.org/ 
 2. az országos verseny hivatalos oldala - http://www.wroromania.ro/ 
 3. versenyszabályzat és leírás - http://www.wroromania.ro/WRO2013_Regular_Category_-_Senior_High.pdf 

 

Végül megjegyezném, hogy a versenyre 3 különböző korcsoportban is lehet jelentkezni egészen 19 éves korig, alsó korhatár nincs. Valamint egy külön, Kreativitás, kategóriába is, ahol a felső korhatár 21 év. Mi a Standard III-as kategóriába estünk kor szerint.

 

Természetesen most is, mint mindig, ha valaki kedvet kapott a ";;legózáshoz";;, de kissé talán bizonytalan, kérdések merültek fel benne, vagy egyszerűen csak segítségre lenne szüksége, netálan meg szeretné velünk osztani saját alkotását, bátran írhat nekünk a bolyaicansat@gmail.com címre.


2013.június 08.

Szólj hozzá elsőként a témához!

(A hozzászóláshoz jelentkezz be!)További információk