Székely Mikó Kollégium

A nemzetközi osztály miskolci tanulmányi hete

Kultúrák Közötti Kommunikáció a Kárpát medencében

Miskolc, 2023.09.24-29

Szeptember utolsó hetében a Székely Mikó Kollégium 4 kilencedikes diákja (Papucs Édua-Sarolta, Pénzes Bíborka, Vargyas Boróka, Imre Panna-Dorottya) és kísérőtanáruk dr. Kinda Eleonóra,  nem csak iskolánkat, a Székely Mikó Kollégiumot , de a városunkat, illetve Erdélyt is képviseltük Miskolcon, a Kárpát-medencei nemzetközi osztály tanulmányi hetén. Nár több mint egy hete hazaértünk, de azóta is az emlékek mámorában élünk. Még mindig nem érkezett el az a bizonyos pillanat, amikor igazán felfogjuk mik is történtek velünk, hisz annyi csodálatos emlékkel gazdagodtunk. A lányokkal az út során szoros barátságunk alakult ki, de Miskolcon is rengeteg új embert ismerhettünk meg. A nemzetközi osztály tagjai Kárpát-medence különböző pontjairól érkeztek: a délvidéki Szabadkáról, a felvidéki Fülekről, a kárpátaljai Beregszászból, a muravidéki Lendváról, az anyaországi Budaörsről és Miskolc, valamint mi Erdélyből. Együtt fedeztük fel a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumot, a várost és annak környékét. Vasárnap délelőtt érkeztünk meg egy hosszas vonatút után. Bár a tábor csak az esti szentmisével indult, minket már érkezésünkkor tárt karokkal fogadtak a vendéglátó iskolában. A közös ünnepi szentmisét követően megismerkedtünk a fogadó családjainkkal és elindultunk az új “otthonunkba”. Az este során csapatunk néhány tagja az eső ellenére részt vett a Bagossy Brothers Company koncertjén.

Hétfő reggel korán kezdődött a program, egy kis ismerkedős játékkal indítottunk, majd bemutattuk egymásnak az iskolánkat és a városunkat. Ebéd után kisebb csapatokban elindultunk Miskolc belvárosának a felfedezésére. Másnap megismerkedtünk az iskola kórusával, a Magis kórus munkájával, majd Fandl Ferenc miskolci színész előadásában megtekintettünk egy osztálytermi színdarabot, amit a művésszel történő beszélgetés követett. Délután Miskolctapolca felé vettük az irányt,ahol boboztunk, sétáltunk, gyönyörködtünk a csodálatos tájban. A következő napokban a Miskolc környéki csodálatosan szép településekkel ismerkedtünk meg. Szerdán délelőtt Bánné Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke fogadott minket a Megyeházánban, ezt követően Varga Péter tanár úr irányításával  egy vitán vehettünk részt. Ezt követően autóbuszra szálltunk és Soltész Ágnes tanárnő vezetésével  ellátogattunk a gyönyörű Lillafüredre, ahol megcsodáltuk József Attila szobrát és mögötte a gyönyörű vízesést, illetve leültünk arra a helyre, ahol a feltételezések szerint a nagy költőnk megírta a szépséges “Óda” című versét. Kis pihenés után felmentünk a Zsófia kilátóhoz, és fentről csodáltuk az elvarázsoló tájat. Majd a napot egy táncházzal zártuk.

Csütörtökön Majorszki András tanár úr irányításával, egy zempléni körútra indultunk, ahol az első megállónk Szerencs városában volt. Itt a Rákóczi várban megnéztük az ottani múzeumot és persze megkóstoltuk a híres csokoládét, miután megnéztük a szerencsi csokoládé 100 éves érfordulójára szervezett kiállítást. Következő célpontunk Monok volt, itt a Kossuth Lajos szülőházában tett látogatásunk során megkoszorúztuk az ő tiszteletére állított szobrot, valamint ellátogattunk az Andrássy kastélyba. A Szerencs melletti Ondra is ellátogattunk, és megálltunk Ond vezér szobránál, ahol a helyi lakosok mézeskaláccsal vártak minket. Végül Tokajon zárult a napunkat, ahol a Tisza és Bodrog vizein csónakáztunk.

Pénteken könnyes búcsút kellett vennünk egymástól, de nem sokáig, hisz 2024. nyarán újabb közös élményben lesz részünk a szabadkai táborban. Köszönjük a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium tanárainak, diákjainak és a vendégfogadó családoknak a sok törődést és szeretet, amiben egy hét során részesítettek bennünket, illetve köszönjük a Székely Mikó Kollégium Szülőbizottságának az anyagi támogatását, amivel lehetővé tette az utazásunkat.

Az emlékek egy életre szólnak, találkozunk a következő nyáron!

Imre Panna, 9.A osztály

 

     

         A nemzetközi osztály közössége                                                                                   A Mikós csapat

  

                                                                 A nemzetközi osztály tanári közössége

 

 


2023.október 08.


További információk