Székely Mikó Kollégium

Természetbarát Iskola program a Mikóban

";;Senki nem fogja megvédeni azt, amit nem szeret, és nem szerethetsz olyat, amit nem tapasztaltál meg” Sir David Attenborough

            A 2021-2022-es tanévben iskolánk 23 pedagógusa és általuk vezetett osztályok, kis és nagyiskolások kapcsolódtak be a Természetbarát Iskola programba, amelyet a Román Madártani Egyesület (Societatea Ornitologică Română – SOR) szervez már több éve.

             E program célja a természetes környezetünk megismerése, védelme különböző tevékenységek, játékok, megfigyelések által, amelyeket az egyesület ajánl számunkra, mint pl. téli madáretetés, növények ültetése, a környezetvédelem fontosságát érzékenyítő, jeles napok ünneplése pl Föld Napja, Beporzók Napja, Madarak és Fák Napja stb., vándormadarak érkezésének megfigyelése, webkamerák követése, tanulmányi kirándulások, Fajok Olimpiája.

            Elégedettséggel figyeltem fel arra, hogy a programban helyet kap az elmélet, a gyakorlat, a kísérletek, a kísérletezések összehangolása, melyek által a természet különböző elemeit felfedezhetik kicsik, nagyok egyaránt. Hiánypótló e program, hiszen gimnáziumi és középiskolai tantervekben az utóbbi években alig maradt hely és idő a növény- és állatfajok megismerését célzó tananyagnak. A tevékenységek közül kiemelném azokat, amelyek a legtöbb diákot mozgatták meg: madáretető készítése, madáretetés az iskola kertjében és otthon, tanulmányi kirándulások minden évszakban, gólyák érkezése tavasszal, Beporzók Napja, rovarhotelek készítése és kihelyezése, Fajok Olimpiája.

            Örömmel hirdettem meg iskolánkban e programot, amely nem verseny, amelyben mindenki nyertes, amellyel elindíthatunk egy több évre szóló tanulási folyamatot, amely nem csak a tantermi tanulásról szól, amely kiviszi a diákokat a kertbe, a parkba, a természetbe, és arra szólít fel, hogy járjunk nyitott szemmel, használjuk érzékszerveinket, örüljünk a természet nyilvánvaló és egyszerű szépségeinek. Ugyanakkor tudtam, hogy pedagógus társaim eddig is számos hasonló programot szerveztek, a „feladatok” teljesítése nem jelent számunkra különösen plusz munkát, inkább a tudatosítás folyamata válik erőteljessé.…és megkaphatjuk a Természetbarát Iskola táblácskát is! 

             Büszke vagyok a kollégáimra, a diákokra, és családjaikra, hisz e program által nagyobb rálátást kaptam arra, hogy iskolánkban az elméleti oktatás mellett mily fontos a természetes környezetünk megismerése, védelme, egészsége, és ezáltal saját egészségünk megőrzése is!

                                                          Csia Kinga Emese, biológia tanár

 


 


2022.szeptember 23.