Székely Mikó Kollégium

Erasmus+ programok

https://www.3szek.ro/load/cikk/150357/negy-orszagban-jartak-a-mikos-diakok-erasmus+-programok

Erasmus+ programokNégy országban jártak a mikós diákok

2022. június 9., csütörtök, Közélet
 

Nagy népszerűségnek örvendenek a diákok körében az Erasmus+ elnevezésű, uniós támogatásból finanszírozott iskolák közti csereprogramok, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban minden ilyen eseményre többszörös a túljelentkezés. Egy spanyolországi diák-tanár küldöttség múlt heti háromszéki látogatása alkalmából a mikósok négy országban szerzett tapasztalataikról számoltak be.

  • Mikós diákok a finnországi Järvenpää iskolájában
    Mikós diákok a finnországi Järvenpää iskolájában

A 2021-ben megszerzett Erasmus-akkreditációnak köszönhetően a Székely Mikó Kollégium könnyített eljárással jut uniós forrásokhoz, a jogosultság hét évig érvényes, ennek köszönhetően idén első alkalommal kapott az iskola szabadon felhasználható Erasmus-költségvetést. A 100 ezer eurós büdzsét a Mikó által kitűzött négy cél megvalósítására fordíthatják: modern oktatási módszerek tanulmányozása kiváltképpen az idegen nyelvek és számítástechnika terén, kulturális különbségek tanulmányozása, ezen belül az uniós célkitűzéseknek megfelelően a tolerancia hangsúlyozása, valamint a környezettudatos és az egészséges táplálkozásra, sportra való nevelés. A márciusban és áprilisban megszervezett magyarországi, finnországi, spanyolországi és ausztriai tanulmányutakhoz a Mikó-kollégium szabadon választott fogadó iskolát, ez nem minden esetben volt egyszerű, az intézmény igazgatója inkább keresésnek nevezte választás helyett, és a budapesti program kivételével, ahová az iskola kórusa utazott, a másik három esetben a jelentkező diákoknak pályázniuk kellett a programban való részvételre. Minden esetben feltétel volt az angol, illetve a német nyelv megkövetelt szinten való ismerete, egy angol, illetve német nyelvű esszé megfogalmazása az adott cél megvalósításához igazodóan, és aki a pontrendszer alapján belefért a keretbe, az utazhatott, az utánuk következő legjobbak pótlistára kerültek.

Sztakics Éva iskolaigazgató lapunknak elmondta, céljuk, hogy hetedik osztálytól kezdődően tizenkettedikig minden diáknak legalább egyszer lehetősége legyen meglátogatni egy külföldi ország iskoláját, valamint, hogy a tanulók belekóstolhassanak a nyugati világba, majd az ott szerzett tapasztalatokat itthon kamatoztassák. Az intézményvezető elmondta, a diákok többsége úgy értékelte, a Székely Mikó Kollégiumban megvannak azok az infrastrukturális lehetőségeik, mint a meglátogatott külföldi iskolákban, az oktatási módszerek ugyan sok tekintetben különböznek, de számukra úgyis az a legfontosabb, hogy milyen a diák-tanár viszony. Míg Bécsben és a finnországi iskolában távolságtartást tapasztaltak a tanárok és tanítványaik között, Spanyolországban az itthonihoz hasonló nyitottság volt érzékelhető, de a toleranciáról, a mások elfogadásáról még sokat kell tanulniuk, e tekintetben mások jóval előttünk járnak – hangsúlyozta Sztakics Éva.

A négy országban tett látogatásról tartott beszámolókból kiderült, az élményen túl a mikós diákok nem érzik azt, hogy kevesebb a lehetőségük, mint az adott országbelieknek, egy tanuló azt mondta, talán ezentúl jobban fogja értékelni azt, ami itthon megadatik neki, mások az újdonságokra figyeltek, ezek között a gasztronómiai különlegességekre különösen, ami ízlett, azt el is készítették a bemutató napjára.

A múlt heti mikós Erasmus-nap nemcsak arról szólt, hogy mit láttak, tapasztaltak azok a diákok és tanárok, akik részt vettek a tavaszi utazásokon, hanem egyfajta szellemi és – a gasztronómiai különlegességeknek köszönhetően – fizikai táplálékként is szolgált a következő programokra pályázó tanulóknak.

Hozzászólások

2022.június 09.


További információk