Română English

Járványügyi szabályok - 2021-02-10


Kedves diákok, szülők!

A 2020-2021-es tanév II. félévét a Székely Mikó Kollégium sárga járványügyi besorolással kezdi. Az elemi osztályok, a VIII-ikosok és a XII-es diákok iskolába járnak a következő szabályok szerint:

 1. A tanulók az iskola által kijelölt útvonalakon, egymás között a megfelelő távolságot betartva kell közlekedniük

 2. A megfelelő időpontokban érkeznek mint az első félévben és az osztály számára kijelölt kapun, ajtón lépnek be az iskola épületeibe. 

 3. A kapuknál, ajtóknál kihelyezett kézfertőtlenítőkkel letisztítják a kezüket, az egészségügyi személyzet pedig megméri a tanulók lázát is ami 37,3-fokosnál nem lehet nagyobb

 4. A szülők nem léphetnek be az iskolába, csak különleges esetekben, igazgatói jóváhagyással.

 5. Továbbra is kötelező a maszk viselése az iskolákban a diákok és a tanárok számára egyaránt.

 6. A tantermeket a diákok érkezése előtt 30 percen keresztül, majd szüneteként 10-10 percet, illetve órák után is szellőztetni kell.

 7. Tornaórákat, ha lehet a szabad levegőn fogják megtartani, 

 8. Az órák előtt és után a tanulóknak fertőtleníteni kell a kezüket. 

 9. Az órák között a sporttermet, osztálytermeket minden alkalommal ki kell szellőztetni.

 10. Két gyermek is ülhet egy padban. De ha lehet, a diákokat legkevesebb 1 méterre kell ültetni a tantermekben. Ahol ez nem lehetséges, maximálisra kell növelni a közöttük lévő távolságot akár a tanterem bútorzatának átrendezésével. 

Mikor függesztik fel az oktatást egy osztályban?

 1. Fel kell függeszteni a fizikai jelenléttel zajló oktatást abban az elemi osztályban ahol egy személynél igazolják a SARS-CoV-2. A fizikai jelenléttel zajló oktatást 14 napra kell felfüggeszteni az adott osztályközösségben. 

 2. Ha az igazolt eset az általános, a középiskolai osztályban jelenik meg, el kell végezni a járványügyi ankétot, és tesztelni kell a fertőzött kontaktjait. A vezetőség a közegészségügyi igazgatósággal való konzultálás után eldönti, hogy karanténba helyezik a kontaktokat vagy felfüggesztik az oktatást. Ha két igazolt eset jelenik meg, az osztálynak 14 napra át kell térnie az online oktatásra.

 3. Ugyanakkor a közegészségügyi igazgatóság elvégzi a járványügyi vizsgálatot és az iskola vezetőségével közösen eldönti, hogy szükséges-e karanténba helyezni további személyeket (más osztályokba járó tanulókat, tanárokat, kiegészítő személyzetet).

 4. Az intézmény személyzete köteles jelenteni a vezetőségnek, ha elkapja a vírust, a vezetőség pedig értesíti az egészségügyi igazgatóságot, amely elvégzi a kontaktkutatást és az oktatási intézménnyel közösen eldönti, hogy szükséges-e felfüggeszteni a fizikai jelenléttel zajló oktatást az intézmény szintjén. A felfüggesztésről szóló határozatot a megyei vészhelyzeti bizottság adja ki az oktatási intézmény vezetőségének a javaslatára, a közegészségügyi igazgatóság jóváhagyásával.

 5. A felfüggesztett oktatás újrakezdéséről valamely osztályban vagy tanintézetben a vezetőségnek kell határoznia a közegészségügyi igazgatósággal való konzultálást követően. A tanítás újrakezdéséről szóló határozatot a megyei vészhelyzeti bizottság adja ki az oktatási intézmény vezetőségének a javaslatára, a közegészségügyi igazgatóság jóváhagyásával.

A fertőzésgyanús diákot elkülönítik

 1. A pedagógusok az oktatás teljes ideje alatt folyamatosan szemrevételezéses szűrést végeznek, és ha bármilyen koronavírus-fertőzéses tünetet észlelnek, alkalmazzák az elkülönítési eljárás. Ha a szülő vagy törvényes gyám előzetesen aláírt nyilatkozatban belegyezését adta, gyerekénél, akinek tünetei vannak, egészségi állapota ellenőrzésére első körben antigén gyorstesztet végezhetnek az iskola orvosi rendelőjében.

 2. Ha a szülő vagy a törvényes gyám nem adta előzetes beleegyezését a vizsgálathoz konkrét tünetek esetén, akkor fel kell venni a kapcsolatot a családorvossal, aki eldönti, hogy mi a teendő. A rendelet ugyancsak az antigén gyorstesztet ajánlja a pedagógusoknak és más alkalmazottaknak is, ha órák vagy más tevékenységek alatt jelentkeznek tüneteik, illetve ha környezetükben fertőzéses esetet fedeztek fel, akkor is, ha semmilyen tünetük sincs.

 3. A koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket – láz, köhögés, nehézlégzés, hasmenés, hányás, izomfájdalom) mutató tanulókat el kell különíteni a csoport/osztály többi részétől. Az ilyen esetekre előírt eljárás szerint azonnal értesíteni kell a gyerek szüleit/törvényes képviselőit, valamint – esetenként – az iskola egészségügyi személyzetét, és a gyereket el kell különíteni a többiektől.

 4. Az érintett tanulónak védőmaszkot kell viselnie, és felügyelet alatt kell maradnia, amíg érte jönnek. A szülő/törvényes képviselő érkezése előtt nem szabad a gyereket családorvoshoz vagy kórházba szállítani, de ha súlyos tünetei vannak, hívni kell a 112-es egységes segélyhívószámot.

 5. A karanténidőszak lejárta után a tanuló visszatérhet a tanintézetbe a család- vagy kezelőorvos által kiállított igazolással, amelyen szerepel a diagnózis, illetve az, hogy az érintett nem jelent epidemiológiai kockázatot.

 

 
Ferencz Orsolya

2021
<MÁJUS>
H310172431
K4111825
Sz5121926
Cs6132027
P7142128
SZ18152229
V29162330

Ballagás
(2021-05-29, Lepedus Mária)

Tevékenységi terv és módszertan az 5. osztályaink létrehozására
(2021-04-15, Kotró-Kosztándi László)

A délutáni iskola áprilisi órarendje
(2021-04-07, Lepedus Mária)

A délutáni iskolán való részvétel visszvonása
(2021-03-30, Lepedus Mária)

Piros forgatókönyv
(2021-03-23, Lepedus Mária)

VIII. osztályok online oktatásban
(2021-03-21, Lepedus Mária)

Online programozó szakkörök
(2021-03-18, Dr. Krecht Gyöngyvér Mária)

Iratkozás előkészítő osztályba
(2021-03-16, Lepedus Mária)

21. Kolozsvári Biológus Napok
(2021-03-10, Csia Kinga Emese)

Délutáni oktatás órarendje
(2021-03-08, Lepedus Mária)

KÖZÉPISKOLÁS FIZIKA
(2021-03-03, Dr. Pető Mária)

Iskola utáni iskola
(2021-03-01, Tarczi Éva Tímea)

KISFILM készítő pályázat- 2021. február 28.
(2021-02-28, Dr. Pető Mária)

ORSZÁGOS FIZIKAVERSENY 2021
(2021-02-26, Dr. Pető Mária)

Jakucs László Nemzetközi Földrajzverseny
(2021-02-24, Makfalvi Zsuzsa)