Székely Mikó Kollégium

A tánccsoport vendégszereplése Árkoson - 2010-11-26


Hivatkozások: Iffiú Szabolcs, Miklós András, Varga Boglárka, A Székely Mikó Kollégium néptáncegyüttese, Péter Albert

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium tánccsoportja 2010. november 26-án, pénteken délután 6 órai kezdettel az árkosi Kultúrházban vendégszerepelt .

A mezőségi, felcsíki, bihari, udvarhelyi, erdővidéki, szatmári táncokat a kalotaszegi legényes és nyárádmenti forgatós tette színesebbé. A műsor változatosságát Stekbauer-Hanzi Réka, Varga Boglárka és Iffiú Szabolcs szólóéneke biztosította, ugyanakkor Miklós András monológja is sikert aratott.

A zenekar tagjai: Harai Hunor prímás, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum XII.osztályos tanulója, Lőrinczi Zsolt brácsás és Csibi Szabolcs.

A „Járd ki, lábam, járd ki most, nem parancsol senki most” népdalsorral jellemezhetnénk a legjobban az ottani hangulatot. Az előadást táncház követte, ahol a fáradtságnak nyoma se látszott a táncosokon. A közönség soraiból bekapcsolódtak néhányan a körbe, sokan Berci bácsi egykori tanítványai, most már gyerekeikkel együtt. A tánccsoport alapítótagjai örörmel üdvözölték a még mindig fiatal és jókedélyű táncmesterüket.

Jómagam, sportiskolás lévén, úgy ismertem meg Péter Albert tanár urat, mint német tanárt. Abban az időben csak ötödikben kezdtük az idegen nyelvek tanulását, bizonyára nemcsak a tánchoz értett a tanár úr, hanem a tantárgyak megszerettetéséhez is. Ezt a szakot választottam magam is.

Mindig szívesen mesél a táncsoportról, annak régi és új tagjairól, követi diákjai sorsának alakulását.

Az 1968-ban, 42 éve alakult táncsoport tagjai se lehettek lelkesebbek, mint amilyenek a 10- 12 éves, V. és VI. osztályos, valamint a X. és XI. osztályos mai mikósok.

Feledve a heti fáradtságot, az iskolát, felmérőket, jegyeket, teljes odaadással ropták a táncot diákjaink.

Az árkosi előadás eszünkbe juttatta a nyári magyarországi vendégszereplést. A Balaton partján fekvő Litér község hazatérőként fogadja a Székely Mikó Kollégium tánccsoportját. A tanár úr által kialakított kapcsolat több mint 20 éves, az ottani Zöldág Együttes is gyakran szerepel nálunk. A litéri fellépések fáradtságát a Balaton vize enyhíti mindig, örömteli fürdés, pancsolás emléke színesíti az idei nyár képeit. Emlékezetes maradt a veszprémi állatkerti látogatás is, melyet a litéri vendégszerető családoktól ajándékba kaptunk.

A mindenki által Berci bácsinak hívott Péter Albert tanár úr olyan elégtétellel, örömmel, boldogsággal nézte a tanítványait - Árkoson ugyanúgy, mint Litéren és más alkalmakkor is -, mint ahogyan a jó gazda szemléli a beérett, gazdag termést.

Annyi energia, lelkesedés van még a tanár úrban, ami meghazudtolja korát. Kívánjuk, hogy ilyennek maradjon - lelkes, odaadó, kitartó - még hosszú éveken keresztül.

A szülők nevében is köszönjük a fáradtságot, amit a diákjainkért tesz.

Hisszük, hogy azok a diákok, akikben ennyire nagy a néptánc szeretete, a helytállás példaképei lesznek a jövőben is minden területen.

További kitartást, sok sikert kívánok mindenkinek!
Fülöp Anna

Szólj hozzá elsőként a témához!

(A hozzászóláshoz jelentkezz be!)Események

Szórványtábor

A Székely Mikó Kollégium VI.C osztályának szórványprogramja 2022. június 10-12. között a medgyesi diákok sepsiszentgyörgyi látogatásával folytatódott, így a két diákközösség egy közös táborozáson vehetett részt. Ez alkalommal a medgyesi diákok megismerhették városunkat és környékét. Élménydús programokra került sor: a városi sétavonatozás egy sugásfürdői vonatozással egészült ki, ellátogattunk a Sepsi OSK stadionba és a Vadászmúzeumba, megnéztük városunk legjelentősebb turisztikai látványosságait, bábszínházban és a moziban is voltunk, ahol egy 3D-s filmet láttunk.

2022.június 20.