Székely Mikó Kollégium

SZMK RoboTeam

ROBOCHALLENGE 2018

Ebben a tanévben a XI. Nemzetközi Robotika versenyt, 2018. november 2-4. között szervezte meg a Elektros Diákok Szövetsége (LSE) a Bukaresti Műszaki Egyetemen, Elektronika és Távközlési Karán.

Iskolánk Tudós Klubjának két csapata vett részt a versenyen:

Mini sumo: Vörös Ábel X.A és Csenteri András Gergely XII. A, akik bejutottalk a verseny döntőjébe és V. helyezést értek el.

Free style: Csiszér Csanád és Dancs Krisztián X. A, akik egy vezérelhető robotkart készítettek, amely bizonyos feladatok ellátásra alakalmas. Ezzel a munkával 7. helyen végzett a csapat.

Az idei verseny különlegessége az volt, hogy: 135 csapat, 551 versenyző, 478 robot nevezett be 15 különböző országból; Bulgária, Bolivia, Columbia, Ecuádor, Moldvai Köztársaság, Lettország, Litvánia, Paraguay, Peru, Lengyelország, Oroszország, Törökország, Spanyolország és Románia.

https://www.robochallenge.ro/en/competition/participants

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ROBO TEC- 2018

Nemzetközi Robotika verseny TEMESVÁRON 2018. március 23-25. között.

Iskolánk Robotika Szakkörének csapata Mini-szumó és free style robot kategóriában nevezett be a versenyre. Eredményes versenyzést kívánunk a csapatnak!!!

 

A Székely Mikó Kollégium Robotika szakkörének csapata folyamatosan működik és várja az érdeklődőket minden tevékenységére.

Jelenleg LEGO NXT és EV3 csomagokból dolgozunk illetve Arduino és Raspberry Pi mikrokontrellerrel vezérelt eszközöket, mérőállomásokat és robotokat építünk.

Ebben az évben november 4-5 között szervezték meg Bukarestben a X. Robochallenge Nemzetközi Robotikaversenyt, amelyen Veres-Vitályos Áron (XIIA) és Vörös Ábel (IXA)  vett részt mini szumó1, miniszumó2 és labirintus robotokkal.

VV Áron bejutott a döntőbe és a legeredményesebb romániai versenyző lett. A nyertes egy lengyel diák volt.

Támogatóink:

 

 

 

 

Korábbi eredményeinkról olvashatsz az iskola honlapján a CanSat vagy SzMk team csapatleírásnál, blogjainkon és a FB-on.

 

https://www.szekelymikokollegium.ro/index.php?vm=6&cikk_id=68

http://www.szekelymikokollegium.ro/index.php?vm=6&cikk_id=65

 

2o15. május 12-14.

Mikós diák kimagasló eredménye a 24. Nemzetközi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyen

Budapesten 2015. május 12-13. között rendezték meg a 24. Innovációs és Tehetségkutató verseny záró szakaszát és díjkiosztó ünnepségét. Városunkat KRECHT RUDOLF, a Székely Mikó Kollégium XII-es diákja képviselte kiváló eredménnyel. A verseny még az ősszel kezdődött és az volt a feladat, hogy „valamilyen probléma (természettudományok - biológia, fizika, kémia, földrajz-, környezetvédelem, informatika, távközlés, számítástechnika és műszaki tudományok, valamint a matematika területéről) tudományos szintű megoldására irányuló újszerű (innovatív) ötletet illetve javaslatot dolgozzanak ki illetve valósítsanak meg a diákok”. Erre a nagyon rangos nemzetközi megmérettetésre összesen 112 pályázattal neveztek be magyarországi és határon túli középiskolások, közöttük Rudolf is.

Krecht Rudolf a fizika, műszaki tudományok szakosztályban versenyzett a „LifeBot-Robot sebesültek felderítésére”című találmányával, amellyel II. díjat szerzett illetve megkapta a Magyar Innovációs Szövetség különdíját a legjobb határontúli pályázóként.

A találmány teljes egészében Rudolf alkotása, egy saját ötletet dolgozott ki a legapróbb részletekig (mechanikai és elektronikai tervezés, megépítés, tesztelés, programozás, vezérlés) úgy, hogy a megépített robot maximális hatékonysággal és biztonsággal segítse a katasztrófa súlytotta helyeken a mentőcsapat munkáját.

A robot egy kerekeken gördülő, érzékelőkkel felszerelt jármű, amely képes veszélyes, nehéz terepen, szükség esetén (maximum 10cm magas) vízben is közlekedni. Automata, részben infravörös világítórendszerének köszönhetően bármilyen fényviszonyok között biztonsággal használható. A robotot irányító szakértői csapat az élőképek mellett számos környezeti paraméterről is kap információt a robot által feltérképezett területen (légköri hőmérséklet, veszélyes gázok jelenléte, tűzforrás, a megtalált sérült testhőmérséklete, pulzusa, stb.). Mivel az egység távvezérelt, így a mentés során felmerülő fontos döntéseket (pl. injekció beadása a sérültnek) a szakemberekből álló csapat bármikor meghozhatja és utasítja az egységet annak teljesítésére.

A robot irányítását, kezelését is szenzorok segítik. Az irányító csapat értesül a robot alvázában fellépő esetleges rezgésekről, a karosszéria oldal irányú dőlési szögéről, a robot előtt lévő legközelebbi tárgyak és a jármű közötti távolságról, illetve vízben való haladáskor a biztonságos vízszint túllépéséről. A kapott adatok függvényében dönt arról, hogy szükséges-e beavatkozás vagy a jármű folytathatja felderítő útját. A beépített áramforrások hosszú ideig biztosítják a robot működését, így a munka megszakítása sem szükséges. Az érzékelőktől, szenzoroktól begyűjtött adatokat és az élőképet az egységhez készített számítógépes alkalmazás segítségével lehet megjeleníteni a kijelzőn illetve tárolni is azokat, későbbi elemzésekhez.

 

 

Graturálunk a kiváló eredményhez!

 

A versenyre való utazást az   NTP-HTTP-M-14-0005 projekt támogatásával biztosítottuk.

 
 

 ROBOT Csapat 2o13

 

Az SZMK- RoboTeam, a  Tudós-klub egy új csapata, mely benevezett a Romániai Robot Olimpiára, ez pedig  a Nemzetközi Robot Olimpia (WRO2013) országos előválogatója.

 

A versenyt a Román Oktatási Minisztérium és a Knowledge Research cég közreműködésével szervezték a Bukaresti Műszaki Egyetemen 2013. június 15-én. A döntőt megelőzően regionális versenyeken választják ki a továbbjutó csapatokat: Bukarest, Galac, Brassó, Craiova és Temesvár körzeteiből, három korcsoportban: S1E- 5-12 évesek, S2G- 13-15 évesek és S3L 16-19 évesek. Minden csapat a LEGO Mindstorms NXT alapcsomaggal nevez be a versenybe, és a korcsoportnak megfelelően valamilyen feladatsorozatot kell végrejahtson.

Mi (S3L) egy olyan önjáró robotot kellett készítsünk, amely 2 perc alatt körüljárja a Commodo szigetet és összegyűjti az egészséges „varánusz tojásokat”, a többit pedig meg sem érinti. Az a csapat nyer aki a legrövidebb idő alatt végrehajtja az összes feladat hibátlanul.

 

A robotot ott helyben a verseny előtt kell megépíteni tesztelni, beállítani a versenypálya feltételei szerint, mindössze 2 óra alatt. Csak a LEGO Mindstorms NXT csomag elemei, alkatrészei használhatók fel, a robotot vezérlő programot is csak a rendelkezésre álló moduláris elemekből lehet felépíteni, ami nagyon szigorú korlát főként azok számára, akik jártasak a programozás világában, de ugyanakkor kihívás is.

Csapat jelenlegi tagjai: Kovács Gellért-Pál, Pünkösti Zsolt XI. A, Krecht Rudolf X. A

 

Programvzető tanár: PETŐ MÁRIA

A Tudós-Klub tavaly elkezdett robotépítési munkáját egy új csapattal folytatjuk, ROBOT13, akik egy nyomkövető autót (robotot) építenek, amellyel a 2o13. november 23-24-én zajló országos versenyen vesznek részt Bukarestben, a Műszaki Egyetemen.

Az autó egy tetszőleges vonalvezetésű úton halad végig, úgy hogy folyamatosan követi a megszabott irányt és a lehető legrövidebb idő alatt célba ér anélkül, hogy közben elhagyta volna a pályát.

A robotépítő csapat új tagjai:   Krecht Rudolf, Szigeti Botond XI.A, Gál Béni (programozás) XII. B és Bartha-Veres Anna X.C.

A 2014-es csapat új tagjai: Medgyesi Attila (IX.-programozás, tervezés), Harkó Csanád,Veres-Vitályos Áron, Bálint Hunor Ferenc (VIII. osztályos diákok).

Az új és régi csapattagok két versenyre készültek: Ireneusz Verseny Nagyvárad VIII-os diákoknak (Lego robot) és a középiskolások a WRO2014-re. Ez utóbbi versenyre olyan robotot építettek, amely egy bolygó (pld.a MARS) felületén  elhelyezett napelemek közül kiválasztja a meghibásodott darabokat és azokat kicseréli jól működő egységekre.

TÁMOGATÓINK 2014 -ben:

1. Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt -  MKO-RO-1-2014/3-000153  projekt által.

2. Combridge Kft, Gnome Design Kft, ThermoControl Kft, Cosys Kft, Bertis Kft.

       

 

          Thermo Control

 

 

 A csapat tagjai

Dr. Pető Mária (2012-2024) [ felkészítő tanár]

A csapat tagjai voltak

Kovács Gellért-Pál (2012-2014)
Krecht Rudolf (2012-2015)
Pünkösti Zsolt (2012-2014)
Bartha Veres Anna (2013-2016)
Szigeti Botond (2013-2015)
Gál Béni (2013-2014)
Vörös Ábel-Etele (2015-2021)
Csiszér Csanád (2016-2021)
Dancs Krisztián (2017-2021)
Csenteri András-Gergely (2018-2019)

Eredmények

2013-06-15, WRO2013 Romania, Fizika, számitástechnika, robotok, Országos, -

2013-11-23, ROBOCHALLENGE, Fizika, számítástechnika, robotok, Országos, - X. hely

2018-03-24, Robo Tec, Fizika-Robotika, Nemzetközi, - IV. hely

2018-11-03, RoboChallenge- Free style, Robotika/Fizika, Nemzetközi, - VII. hely