Székely Mikó Kollégium

MaFI Klub utolsó előadása- MINDENKINEK AJÁNLOM, kiváló előadás a Kvarkokról - 2022-06-02


A Középiskolás MaFi Klub következő, ebben a tanévben az utolsó előadására 2022. június 8.-án, szerdán 18 - 19 óra között kerül sor.
A korábbi Középiskolás MaFi Klub előadások megtekinthetők az intézet weboldalán: https://atom.ubbcluj.ro/fizika/kozepiskolas-mafi-klub/


A mostani előadásról:
Horváth Dezső (kutató professzor emeritus, CERN kollaborátor, WIGNER Fizikai Kutatóközpont, STAR-BBTE intézet) – Titokzatos kvarkok


A részecskefizika kvarkmodelljét a hatvanas évek elején fejlesztették ki, miután a részecskegyorsító berendezések fejlődésével egyre szaporodtak a kísérleti megfigyelések addig eleminek hitt részecskékkel. A kvarkok furcsa részecskék: harmados töltéssel rendelkeznek, szabadon nem is létezhetnek, csak kétféle kötésben: hármasával kötve vagy kvark+antikvark kötött állapotban. Be kellett számukra vezetni egy újfajta töltést, amelyet színlátással való analógia alapján színtöltésnek hívunk. A bűvös három szám folyton előfordul náluk: harmados elektromos töltéssel és háromféle színtöltéssel három kvarkcsaládot alkotnak. Igencsak valószínűtlen tulajdonságaik és szabadon nem létezésük ellenére létezésüket nagyon sokféle megfigyelés igazolja. A színtöltéssel nem rendelkező, náluk sokkal kisebb tömegű leptonokkal (mint az elektron és a neutrínók) és a tömegek létrehozásában segédkező Higgs bozonnal kiegészítve összeáll velük világegyetemünk összes ismert részecskéje. A szimmetriákon alapuló három kölcsönhatással épül fel a részecskefizika egységes elmélete, a mikrofizikát remekül leíró standard modell.

Szervező: BBTE Fizika Intézet - Magyar Tagozat

Társszervező: Kolozsvári Akadémiai Bizottság

Időpont: szerda, június 8., 18 óra

Az esemény Facebook oldala: https://fb.me/e/1zhUZnYv3
az előadás Zoom linkje: 
 
Az előadást élőben közvetítjük a BBTE - Magyar Fizika Intézet Facebook oldalán is.
Dr. Pető MáriaEsemények

Szórványtábor

A Székely Mikó Kollégium VI.C osztályának szórványprogramja 2022. június 10-12. között a medgyesi diákok sepsiszentgyörgyi látogatásával folytatódott, így a két diákközösség egy közös táborozáson vehetett részt. Ez alkalommal a medgyesi diákok megismerhették városunkat és környékét. Élménydús programokra került sor: a városi sétavonatozás egy sugásfürdői vonatozással egészült ki, ellátogattunk a Sepsi OSK stadionba és a Vadászmúzeumba, megnéztük városunk legjelentősebb turisztikai látványosságait, bábszínházban és a moziban is voltunk, ahol egy 3D-s filmet láttunk.

2022.június 20.