Székely Mikó Kollégium

Irodalmi Karaván a Székely Mikó Kollégiumban - 2022-01-25


Irodalmi Karaván a Székely Mikó Kollégiumban

 

          2022. január 25-én kivételes esemény részesei lehettek a Székely Mikó Kollégium diákjai: Sepsiszentgyörgyre látogatott az Irodalmi Karaván Juhász Anna irodalmár, kulturális szervező vezetésével, Bartis Attila József Attila-díjas író, fotóművész részvételével. A rendezvény házigazdája Sztakics Éva Judit, a kollégium igazgatója volt.

 A rendhagyó „tanórán” a dísztermet irodalomkedvelő diákok sokasága töltötte be, akik élvezettel és figyelemmel követték végig Juhász Anna előadását, amelynek témája elsősorban a 20. század olyan meghatározó alkotóihoz kapcsolódott, mint Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes vagy Tamási Áron, de amely igazi irodalomtörténeti kalandozássá vált. A különböző korszakokat, életműveket felvillantó előadásnak jól meghatározott célja volt: az irodalom lényegének, szépségének bemutatása.

          Juhász Anna meggyőződése, hogy az irodalom nem a versek megtanulásából áll, hanem a művek személyes, szubjektív értelmezéséből, egy versnek, egy jó könyvnek elmélkedésre kell biztatnia olvasóját, amely által könnyebben érthető lesz az is, hogy a költő, az író milyen látószögből fogalmazta meg gondolatait. A szövegek értelmezése mellett az előadó az irodalom magánéletének érdekes mozzanataiba is beavatta hallgatóit: írói-költői barátságok, fontos művek megszületésének színes adalékait tárta föl előttük. Személyes élményeit is megosztotta a diákokkal: beszélt édesapjáról, Juhász Ferenc költőről és annak Tamási Áronhoz fűződő szoros barátságáról.

Tamási Áron nevéről a legtöbb olvasónak a közös irodalmi felelősségtudat juthat eszébe: otthont kell építeni a szavakból. Más vonatkozásban ugyan, de éppen az otthon fogalmához fűzött értékes gondolatokat Bartis Attila író, fotográfus, akinek 1984-ben el kellett hagynia szülőföldjét, Erdélyt a kommunista diktatúra sanyargató körülményei miatt. Személyes példájával szemléltette, hogy önkéntesen elhagyni a hazát egyáltalán nem ugyanaz, mint kényszer hatására elmenni. Hat év után térhetett először haza, de ez a hat év annak a tudatában telt el, hogy valószínűleg soha többé nem jöhet vissza. Beszélt arról is, hogy számára az irodalom szorosan kötődik a szerelemhez, hiszen az első Kosztolányi-kötetet barátnője hatására vette kezébe.

Végül mindkét meghívott szót ejtett a kötelező olvasmányokhoz kapcsolódó örökös vitáról is, kiemelve, hogy a tanár feladata az ifjú diákok irodalom iránti érdeklődésének felkeltése.

          Az előadás mindannyiunk számára elgondolkodtatónak bizonyult, jól megfogalmazott üzenettel, helyenként humorral fűszerezve. Azok a hallgatók is bátorítást nyerhettek általa, akiket talán még nem ragadott el teljes mértékben a szépirodalom „forgószele”.

 

                                                                                                    Szonda Gergő

Elekes Andrea

Szólj hozzá elsőként a témához!

(A hozzászóláshoz jelentkezz be!)Események

WÉBER ANIKÓ: Az osztály vesztese

Meghitt légkörben zajlott az online író-olvasó találkozó WÉBER ANIKÓ íróval. Előadásának témája Az osztály vesztese című könyv (amelyből idén színházi előadás is készült) ismertetése és az iskolai bántalmazás legyőzése. A résztvevő diákok kérdéseinek köszönhetően az írónő más könyveiről is szó esett. 

2022.május 19.

Közérdekű információk