Székely Mikó Kollégium

Csillagászat- Diákpályázat 2022 - 2022-01-19


CSILLAGÁSZAT  -  DIÁKPÁLYÁZAT 2022

MANT Diákpályázat 2021/2022

";MI"; - értheted kétféleképpen: lehet többes szám első személyű személyes névmás, vagy Mesterséges Intelligencia.

Mit gondolsz, milyen feladatokra lehet alkalmas a mesterséges intelligencia az űrkutatásban? Engedd szabadon a fantáziád, hisz maga a mesterséges intelligencia fogalma is a tudományos-fantasztikus irodalomban bukkant fel először.

No de mi az a MI? A mesterséges intelligencia rövidítése, amellyel gépek, robotok, számítógépes programok rendelkezhetnek. Ezek emberek beavatkozása nélkül tudják a felmerülő feladataikat megoldani, a természetes intelligenciával rendelkező ember helyett bizonyos tevékenységet ellátni, sőt viselkedésüket a környezetükből érkező információ feldolgozásával módosítani, alakítani is.

Mit gondolsz, milyen feladatokra lehet alkalmas a mesterséges intelligencia az űrkutatásban? Engedd szabadon a fantáziád, hisz maga a mesterséges intelligencia fogalma is a tudományos-fantasztikus irodalomban bukkant fel először. Dolgozatod, alkotásod számára választhatsz az alábbi szűkebb témakörök közül, de természetesen kitalálhatsz bármi ezektől eltérőt is, csak kapcsolódjon a pályázati kiírás címéhez. (Inspirációt, ötleteket akár az Űrvilág korábbi cikkeiből is lehet meríteni! Néhányat össze is gyűjtöttünk a lap alján, amelyekben mind szerepel a mesterséges intelligencia. – A szerk.)

Hogyan építenél fel egy kis űreszközt, hogy mozogjon, mérjen és küldje az adatait?
A jövő autonóm űreszközei idegen égitesteken - a felszínen, a felszín alatt vagy a levegőben.
Emberek vagy robotok utazzanak kutatni a Marsra?
Intelligens robotok az űrhajósok szolgálatában – élet egy űrállomáson vagy egy holdbázison.
A mesterséges intelligencia szerepe az űreszközök gyártásában.
Csillagászati űrtávcsövek vagy földmegfigyelő műholdak képeinek feldolgozása mesterséges intelligencia segítségével.
Ilyen és ehhez hasonló témákban várja a MANT ötleteidet, pályamunkádat. De ha egyik sem tetszik, tekintheted a MI rövidítést személyes névmásnak is!

Új, könnyebben kezelhető pályázati felületen lehet regisztrálni és feltölteni a pályamunkákat 2022. február 7-én éjfélig. Minden tudnivaló és a részletes pályázati kiírás a MANT honlapján olvasható.

https://www.mant.hu/diakpalyazat

Határidő: 2022. február 7.

Dr. Pető MáriaEsemények

Szórványtábor

A Székely Mikó Kollégium VI.C osztályának szórványprogramja 2022. június 10-12. között a medgyesi diákok sepsiszentgyörgyi látogatásával folytatódott, így a két diákközösség egy közös táborozáson vehetett részt. Ez alkalommal a medgyesi diákok megismerhették városunkat és környékét. Élménydús programokra került sor: a városi sétavonatozás egy sugásfürdői vonatozással egészült ki, ellátogattunk a Sepsi OSK stadionba és a Vadászmúzeumba, megnéztük városunk legjelentősebb turisztikai látványosságait, bábszínházban és a moziban is voltunk, ahol egy 3D-s filmet láttunk.

2022.június 20.